Με το ψηφισθέν Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας βελτιώνεται το σύστημα υγείας της χώρας σε πολλά επίπεδα, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αντιμετωπιστούν και προβλήματα που δυστυχώς συνεχίζουν να ‘’βασανίζουν’’ την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας του τόπου μας, ως συνέβη και προσφάτως με την μη αποδοχή των προκηρυχθέντων θέσεων παθολόγων στην αντίστοιχη κλινική. Για το πρόβλημα αυτό και για την αντιμετώπιση του, εντός του τρέχοντος Δεκεμβρίου θα υπάρξει εκ νέου προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων στην Παθολογική, με τα νέα δεδομένα που εισφέρει το ψηφισθέν νομοσχέδιο, ως δεσμεύτηκε κατά την ψήφιση του ο Υπουργός Υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, το ψηφισθέν Νομοσχέδιο :
Α)Πρόκειται για μια ολιστική παρέμβαση που πέρα από το θεσμό του προσωπικού γιατρού και την διασφάλιση υγειονομικής κάλυψης για κάθε πολίτη, στοχεύει στην αύξηση των ιατρών που ειδικεύονται στην γενική και οικογενειακή ιατρική και στην εσωτερική παθολογία και στην ενίσχυση του τομέα της πρόληψης. Η καθιέρωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού αποτελεί ένα τεράστιο άλμα για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Β) Κάθε ενήλικος πολίτης αυτής της χώρας θα έχει το δικό του προσωπικό γιατρό, ακόμη και οι ανασφάλιστοι πολίτες.
Γ) Κάθε πολίτης θα μπορεί να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό από το σύνολο των εγγεγραμμένων προσωπικών που επικαιροποιούνται ανά δήμο ή να δηλώσει ως προσωπικό του γιατρό, τον ιδιώτη γιατρό που θα επιλέξει ο ίδιος. Ταυτόχρονα διατηρεί το δικαίωμα μετεγγραφής σε άλλο προσωπικό γιατρό, το οποίο μπορεί να εγκρίνεται έως και δύο φορές σε ετήσια βάση. Μέχρι την 1η Ιουνίου του 2025 ορίζεται μία απλή διαδικασία μέσω της οποίας ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει τον προσωπικό γιατρό της αρεσκείας του. Στην περίπτωση που οι πολίτες δεν επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό τους, έως τον Ιούνιο του 2025, το σύστημα αυτόματα θα τους εγγράφει σε έναν γιατρό κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Δ) Μία από τις βασικές καινοτομίες, που συνιστούνε επιβεβλημένη παρέμβαση για να λειτουργήσει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι ότι αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός αυτών που έχουνε την δυνατότητα να γίνουνε προσωπικοί γιατροί.
Ο προσωπικός γιατρός θα έχει την ευθύνη :
- της κλινικής εξέτασης
- της διάγνωσης
- της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων,
- όπως επίσης και για την κατάρτιση του Προσωπικού Ηλεκτρονικού Φακέλου του Ασθενούς
- αλλά και για την ένταξη των πολιτών στα δωρεάν προγράμματα προληπτικής ιατρικής που διενεργεί το κράτος.
Στην κατηγορία των προσωπικών γιατρών μπορούνε να ενταχθούν:
- Γιατροί που παρέχουνε τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί στο πλαίσιο του Ε.Σ.Υ
- Γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε δημοσιές μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Γιατροί που ασκούνε ελεύθερο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί ιατροί.
- Ιδιώτες γιατροί που ασκούνε ελευθέρα το επάγγελμα, διατηρούνε ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και θα αμείβονται από αυτόν.
- Γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής, οι οποίοι θα παρέχουν, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, υπηρεσίες προσωπικού ιατρού. Μάλιστα κάθε γιατρός που θα επιλέξει να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες είτε της Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας, θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μικτών απολαβών.
Υπενθυμίζετε ότι εδώ και 40 χρόνια περίπου δημιουργήθηκε η ειδικότητας της γενικής-οικογενειακής ιατρικής, χωρίς όμως να λειτουργήσει ο θεσμός προσωπικού Ιατρού. Για να είναι λειτουργικό το σύστημα και να διασφαλίσει την σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών, προβλέπεται ότι ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός για τους προσωπικούς ιατρούς καθορίζεται σε δύο χιλιάδες εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας ανά προσωπικό ιατρό. Το ψηφισθέν Νομοσχέδιο όμως στοχεύει και στην κάλυψη ενός μεγάλού αριθμού παιδιών με παιδίατρους. Οι προσωπικοί παιδίατροι θα είναι παιδίατροι των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ. Ειδικά για τους παιδίατρους ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός καθορίζεται σε χίλιους πεντακόσιους εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας ανά προσωπικό ιατρό. Ουσιαστικά θα υπάρξει πρόσβαση 530.000 παιδιών έως 16 ετών σε πρώτη φάση δωρεάν.