Κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στα σημεία που το νομοσχέδιο αφορά τη Δράμα.
Τα δύο Τμήματα που αποσπάστηκαν το 2019 από το π. ΤΕΙ ΑΜΘ και εντάχθηκαν στο ΔΙΠΑΕ μεταφέρονται υπό τη διοίκηση του 3ου μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας το ΔΠΘ. Ταυτόχρονα, μετονομάζονται το πρώτο από «Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος» σε «Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Ανθεκτικότητας», ενώ το δεύτερο από «Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας» σε «Τμήμα Αμπελουργίας & Οινολογίας». Πλέον και τα δύο τμήματα αντιστοιχούν σε πενταετή κύκλο σπουδών με σαφώς καθορισμένα και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα όπως προβλέπει ο πρόσφατα κυρωθείς Ν 5035/2023 παρέχοντας την ειδικότητα του δασοπόνου και του γεωπόνου αντίστοιχα. Κοινός τόπος, όπως τονίζεται συνιστά η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των δύο τμημάτων σε διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό.
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως ο Βουλευτής δεν περιορίστηκε μόνο στην εκπαιδευτική διάσταση των τμημάτων και τη διασύνδεσή τους με την τοπική αγορά εργασίας. Φρόντισε και έθιξε το σύνολο των πτυχών που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων, επισημαίνοντας το κρίσιμο ζήτημα της στέγασής των, καθώς και τα προβλήματα που απαντώνται στο σημερινό κτήριο που τα στεγάζει. Χωρίς βεβαίως να αγνοείται η ανάγκη προσθήκης σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής για να μπορούν τα δύο τμήματα να ανταποκριθούν στο σύγχρονο εκπαιδευτικό αλλά και ερευνητικό περιβάλλον. Τέλος, ο Βουλευτής έθεσε για άλλη μια φορά το ζήτημα εγκατάστασης νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στην περιοχή της Δράμας αντίστοιχων με τις οικονομικές δραστηριότητες που απαντώνται στο νομό. Σχολής Κινηματογράφου που θα ανήκει στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο και η οποία θα αποτελείται από επιμέρους τμήματα , τα οποία θα σχετίζονται με το γενικότερο αντικείμενο του κινηματογράφου ( π.χ ηχοληψίας, εικονοληψίας κλπ) δεδομένου ότι η Δράμα αποτελεί την έδρα του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους , με παγκόσμια παρουσία –αναγνώριση, όπως επίσης και Τμήματος Επιστήμης Υλικών ( εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου πχ μάρμαρα, μεταλλεύματα και άλλα).