Με πρωτοβουλία του Γραμματέα Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Στεργίου, παρουσία του κ. Πρωθυπουργού της χώρας κ. Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα (20/4) συζήτηση αναφορικά με θέματα που θα κυριαρχήσουν στην μετά Covid εποχή προς συνδιαμόρφωση ενός πλαισίου, προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση- απάντηση στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.
Κυρίαρχα η συζήτηση συμπεριελάμβανε τα εξής ερωτήματα:
Με ποιον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;
Μπορώ να έχω ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης χωρίς να χρειάζεται να φύγω από τον τόπο μου;
Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό της Βουλγαρίας και της Τουρκίας;
Θα έχουν μέλλον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Πώς θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μου;
Συμμετέχοντας στην πρώτη αυτή συζήτηση της Πολιτικής Ακαδημίας Plus που διοργάνωσε η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και επικοινωνίας για την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας με παρουσία και των Αλέξη Πατέλη Επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Μιχάλη Αργυρού Πρόεδρου Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και Δημήτρη Σκάλκο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
Από πλευράς μου ενδεικτικά αναπτύχθηκαν οι παρακάτω προτάσεις που αφορούν τον τόπο μας:
1.Ο Νομός διαθέτει αξιόλογες πεδινές εκτάσεις ως και εκτεταμένους βοσκοτόπους, οι οποίοι ενδείκνυνται προς παραχώρηση προς ιδιώτες για την περαιτέρω ανάπτυξη των αγροτοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων τους. Η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων επί σκοπώ άμεσης διάθεσης αυτών προς χρήση είναι ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου. Η εν λόγω κρατούσα κατάσταση, αλλά και η εφαρμοζόμενη πρακτική που διαμορφώθηκε και συνεχίζει να εφαρμόζεται δια της ΚΑΠ 2015-2019 απομάκρυνε νέους αγρότες- κτηνοτρόφους που αναζήτησαν οποιαδήποτε άλλη εργασία εκτός Νομού και εκτός χώρας. Πιο συγκεκριμένα:
• Κτηνοτρόφοι και αγρότες με ελάχιστο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, που εισπράττουν δυσανάλογα μεγάλα ποσά ενισχύσεων, στη βάση των δικαιωμάτων του 2014.
• Κτηνοτρόφοι και αγρότες με δυσανάλογα χαμηλές ενισχύσεις, σε σχέση με συναδέλφους τους με το ίδιο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, λόγω των ιστορικών δικαιωμάτων, αλλά και της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων.
• Κτηνοτρόφοι που μείωσαν το ζωικό τους κεφάλαιο, όσο χαμηλότερα τους επέτρεπε ο κανονισμός, για να εισπράττουν τις ενισχύσεις που τους δόθηκαν το 2015.
• Κτηνοτρόφοι και αγρότες που αύξησαν κατά τη διάρκεια της πενταετίας το ζωικό και το φυτικό τους κεφάλαιο, αλλά συνέχισαν να εισπράττουν το ίδιο ποσό με το 2015.
• Κτηνοτρόφοι πολλών ταχυτήτων, που λόγω της κατανομής των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων με την ΚΥΑ 873/55993/20-5-2015, διαχωρίστηκαν σε κερδισμένους και χαμένους, ανάλογα τη γεωγραφική περιφέρεια (χωρική ενότητα) που δραστηριοποιούνταν.
• Με την κατανομή κατά χωρική ενότητα, να εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα, οι περιφέρειες της Ανατ. Μακεδονίας Θράκης της Κεντρ. Μακεδονίας και κάποιων νησιών, απώλεσαν ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καρπώθηκαν οι συνάδελφοι των υπολοίπων περιοχών (χωρικών ενοτήτων) της χώρας.
• Λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης των παραπάνω συγκεκριμένων περιοχών, κατά τον υπολογισμό των δικαιωμάτων, με διαιρετέο τα ιστορικά δικαιώματα και διαιρέτη, τα λίγα στρέμματα ανά ΖΜ που κατανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, δημιουργήθηκαν πλασματικά υψηλότερες μοναδιαίες αξίες, σε σχέση με κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας, με τα ίδια ιστορικά δικαιώματα και το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.
• Τα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων αφορούσαν και αφορούν, τη Βασική ενίσχυση, το Πρασίνισμα που είναι ποσοστό επί της Βασικής, Εθνικό απόθεμα νέων κτηνοτρόφων, Εξισωτική αποζημίωση, Βιολογική κτηνοτροφία.
2. Ως γνωστόν η Δράμα διαθέτει μεγάλο δασικό πλούτο, η αξιοποίηση του οποίου δύναται να ενδυναμώσει την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία. Ειδικότερα, στον Νομό δραστηριοποιούνται 43 περίπου δασικοί συνεταιρισμοί, αντικείμενο των οποίων είναι η υλοτομία και εν γένει εκμετάλλευση των δασικών προϊόντων. Παρά ταύτα, δεν υφίσταται οργανωμένη διαχείριση των δασικών υπολειμμάτων αλλά ούτε και αξιοποίηση όλης της βιομάζας που προκύπτει από τα υλοτομούμενα δένδρα και τους καθαρισμούς, με αποτέλεσμα όλος αυτός ο πλούτος να μένει ανεκμετάλλευτος. Εν όψει τούτου, προτείνεται η κατάρτιση ενός αναπτυξιακού σχεδίου διάθεσης/διαχείρισης των υπολειμμάτων αυτών προς φορείς της ιδιωτικής οικονομίας, από την υλοποίηση του οποίου θα προκύψουν όχι μόνον θέσεις εργασίας αλλά και άμεσα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο. Σημειωτέον ότι το Δασαρχείο της Δράμας είναι η μεγαλύτερη δασική υπηρεσία της χώρας και παρά ταύτα υπολειτουργεί ελλείψει του αναγκαίου αριθμού υπαλλήλων.
3.Γραφειοκρατικά εμπόδια (αδειοδοτήσεις ιδρύσεως, λειτουργίας, παραχώρησης κτλ.) αλλά και δυσχέρειες στην τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του μαρμάρου περιορίζουν την πλήρη εκμετάλλευση του λατομικού πλούτου. Απαιτείται άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, άμεση εξέταση αιτημάτων και εν πάση περιπτώσει απλούστευση των διαδικασιών και άμεσος καθορισμός των χρήσεων γης/λατομικών περιοχών αδρανών υλικών κ.ο.κ..
4.Λήψη μέτρων προς βοήθεια των πληγεισών μικροεπιχειρήσεων, είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε υπέστησαν ζημίες λόγω επιπτώσεων της καραντίνας (π.χ. ρυθμίσεις οφειλών, μεταφορές πληρωμής επιταγών, δόσεων δανείων,ενοικίου επαγγελματικής στέγης κλπ), ώστε να έχουν μέλλον.
Προς την ίδια κατεύθυνση και για τον ίδιο σκοπό (επιβίωση επιχειρήσεων) να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα επιπρόσθετης ενίσχυσης και ανακούφισης των επιχειρήσεων εστίασης και λιανικού εμπορίου, καθώς και όλων των επιχειρήσεων των υπολοίπων κλάδων που κλείσανε με κρατική εντολή.
5.Κατά τον χρόνο της οικονομικής κρίσης, αλλά και προγενέστερα μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων (ειδικότερα μεταποιητικών) μεταγκαταστάθηκε στη διπλανή χώρα Βουλγαρία, αλλά και Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία της χώρας και στην απώλεια θέσεων εργασίας. Τα κυρίαρχα στοιχεία των εκατό (100) και πλέον μικρών κατ΄ εξοχή επιχειρήσεων και ορισμένων μεγάλων αφορούσαν τη φορολογία και το κόστος εργασίας.
6.Η δημιουργία νέων μεγάλων επιχειρήσεων στο Νομό είναι αποκλεισμένη και ως εκ τούτου και θέσεις εργασίας λόγω των κορεσμένων υφισταμένων υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του Νομού. Προς δε ένας εκ των υφιστάμενων υποσταθμών που υπέστη βλάβη προ τριετίας παραμένει ανενεργός, με αποτέλεσμα να δυσχερένει ακόμα περισσότεροτην επιβαρυμένη ήδη κατάσταση.
7.Ο Νομός της Δράμας διαθέτει αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος περιοχές, οι οποίες, δυστυχώς, δεν τυγχάνουν εκμετάλλευσης από το Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εσόδων για την εθνική οικονομία. Στο πλαίσιο δε της ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οι περιοχές αυτές δύνανται να δοθούν προς μίσθωση ή εν γένει παραχώρηση σε ιδιώτες, οι οποίοι, ως εκ της εμπορικής εκμετάλλευσης αυτών, θα τονώσουν την τοπική απασχόληση και οικονομία. Πρόκειται για το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, το οποίο ελλείψει συγκροτημένου σχεδίου ανάπτυξης υπολειτουργεί, τα ιαματικά λουτρά των Θερμιών Δήμου Παρανεστίου, τα οποία είναι κυριολεκτικά παραμελημένα, το παρθένο δάσος του Φρακτού, μικρό τμήμα του οποίου δύναται να δοθεί προς δημιουργία ιδιωτικών τουριστικών εγκαταστάσεων, αλλά και πληθώρα σπηλαίων του Νομού, τα οποία δύνανται να διατεθούν προς μίσθωση και διαχείριση από ιδιώτες. 5.Οι αμέτρητοι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώροι του Νομού παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, αν και η Ελληνική Πολιτεία θα μπορούσε από τα έσοδα αυτών να ενισχύσει τα οικονομικά της. Κατά τούτο, απαιτούνται οι αναγκαίες συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στην ανάδειξη, διαχείριση και οικονομική εκμετάλλευση αυτών. Στον ίδιο τομέα εντάσσεται και ο οικολογικός τουρισμός, ο οποίος δύναται να αναπτυχθεί μέσω κοινών δράσεων πολιτείας – ιδιωτών με την εκ μέρους των ιδιωτών δημιουργία χώρων αναψυχής και συνεκμετάλλευσης αυτών με το κράτος, όπως λ.χ. στις παραποτάμιες περιοχές του Νέστου.