Τρία (3) χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και αφού κρατήθηκε στο συρτάρι το πόρισμα που συντάχθηκε κλήθηκε εκτάκτως η ολομέλεια της Βουλής να συμμαζέψει τις παλινωδίες της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών.
Στην εν λόγω Διακομματική Επιτροπή μετείχε ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος κατά την συζήτηση και τοποθέτησή του, παρόντος και του κ. Τσίπρα, επεσήμανε: “το εθνικό αυτό ζήτημα (απαίτησης) το «σκοτώσατε» εσείς κύριε Τσίπρα με τις εξαιρετικώς ατυχείς και πραγματικά ακατανόητες αναφορές στο Βερολίνο στις 23.3.2015, όταν ενώπιον της Καγκελαρίου της Γερμανίας δηλώνατε ότι «Το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι για εμάς ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως μια υλική διεκδίκηση. Είναι ένα θέμα ηθικό πρωτίστως και πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε οι δυο χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ηθικό θέμα».
Η αμφίσημη αυτή δήλωση, κύριε Πρωθυπουργέ, ακατανόητη για εμένα και προφανώς και για όλους, η οποία εξέπληξε τους πάντες, εξέρχεται της πάγιας θέσης της χώρας μας, αλλά και αυτής της Βουλής των Ελλήνων, όπως η τελευταία εκφράστηκε με την ομόθυμη σύσταση της παρούσας Επιτροπής.
Με προβληματίζει δε και με στενοχωρεί το γεγονός ότι η δήλωση αυτή του Έλληνα Πρωθυπουργού έγινε δημόσια και σε ανώτερο επίπεδο πολιτικών αρχηγών των εμπλεκομένων κυβερνήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κατά το Διεθνές Δίκαιο”.
Ιδιαίτερο βάρος κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κυριαζίδης έριξε στην επιστροφή των εκκλησιαστικών κειμηλίων που υφαρπάγησαν από τους Βούλγαρους κατακτητές, τονίζοντας ότι:
“ Πρόκειται για κλαπέντα κειμήλια και αντικείμενα, τα οποία παρανόμως αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στην αλλοδαπή, πολλά από τα οποία μάλιστα ακόμη σήμερα εκτίθενται σε ιδιωτικές και κρατικές συλλογές. Η λεηλασία των πολιτιστικών αγαθών της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης, άρχισε την περίοδο 1913-1918 και ολοκληρώθηκε το 1941-1944. Καταληστεύθηκε η ιστορική Μονή του Όρους Παγγαίου, του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες, της Παναγιάς της Καλαμούς και της Αρχαγγελιώτισσας στην Ξάνθη, αλλά και Κώδικες Μητροπόλεων. Σας καταθέτω το σχετικό κείμενο όλων αυτών των κλαπέντων, το οποίο, σας παρακαλώ, είναι εμπιστευτικό και να δοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής.
Το μεγαλύτερο και αξιολογότερο μέρος όλων αυτών των κλαπέντων θησαυρών είναι άπειρης ιστορικής και πολιτιστική, αλλά και εθνικής αξίας.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι το 2014 με αφορμή την Ελληνική Προεδρία σε Συνέδριο στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 2 Μαΐου 2014 επανεντάχθηκε ως διεθνές θέμα η επιστροφή των κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών από τις δυνάμεις κατοχής, γερμανικές, ιταλικές και βουλγαρικές”.
Επισυνάπτονται τα σχετικά πρακτικά.
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο